Blog

D’atalierBlogHoe kan ik de data literacy van mijn werknemers verbeteren?

Hoe kan ik de data literacy van mijn werknemers verbeteren?

In een eerdere blog hebben we al aangegeven dat een goed begrip van data literacy cruciaal is voor een organisatie. Werknemers die in staat zijn om data effectief te interpreteren en te communiceren zijn hun gewicht in goud waard voor een organisatie. Het ontwikkelen van deze vaardigheid in werknemers vereist een aanpak op meerdere facetten, onder andere op een goede kennis van de bedrijfsprocessen. Dit zijn een aantal tips om de data literacy vaardigheden van je werknemers te verbeteren:

  1. Begin bij de basis: Naast kennis van de basis begrippen en concepten van data literacy zoals begrip van data typen, begrip van object definities, interpretatie van data visualisaties, begrip van analyse tools, is het ook van fundamenteel belang dat men intieme kennis heeft van de bedrijfsprocessen. Dit houdt onder andere in dat men weet hoe verkoopdata wordt ingevoerd in de systemen en verder wordt verwerkt, hoe klantenfeedback wordt verzameld en opgeslagen, hoe inventaris wordt bijgehouden, etc. Het goed omschrijven van de data literacy begrippen en bedrijfsprocessen en deze op een eenvoudig toegankelijke centrale locatie plaatsen zal er zorg voor dragen dat deze basis kennis niet verloren gaat. 
  2. Biedt trainingen aan: Biedt relevante trainingen aan op het gebied van data literacy en bedrijfsprocessen. Dit kunnen trainingen zijn op het gebied van data analyse, data visualisatie, data management, maar ook op het gebied van specifieke bedrijfsprocessen gebruikt door de organisatie. Overweeg het gebruik van externe instructeurs, investeren in online training resources, of het opleiden van subject matter experts die werknemers intern kunnen trainen.
  3. Geef toegang tot data: Zorg ervoor dat werknemers toegang hebben tot relevante data zodat ze kunnen blijven oefenen met het analyseren en interpreteren van de data. Dit kan gedaan worden door middel van een centraal rapportage systeem, waarbij de gebruiker kan werken met rapporten gerelateerd aan zijn/haar taken. Of door het toegang geven tot specifieke data sets, waarbij de werknemer zelf analyses kan maken. Het is zeer belangrijk om de juiste context te leveren bij de data en duidelijk te maken hoe de beschikbare data relateert tot specifieke bedrijfsprocessen of doelstellingen.
  4. Moedig data gedreven besluitvorming aan: Moedig je werknemers aan om gebruik te maken van beschikbare data in hun besluitvormingsproces. Neem gebruik van data in besluitvorming op in de performance evaluatie. Biedt prikkels voor werknemers die effectief gebruik maken van de aanwezige informatie voorzienende middelen. Dit geeft werknemers een extra prikkel om hun vaardigheden op het gebied van data literacy te ontwikkelen.
  5. Stimuleer een leercultuur: Bevorder een leercultuur binnen uw organisatie. Stimuleer werknemers om nieuwe leermethoden te zoeken en biedt ondersteuning aan degenen die hun data literacy willen verbeteren. Overweeg om workshops, kennisdelingssessies, of andere evenementen te organiseren waar medewerkers hun kennis kunnen delen en van elkaar kunnen leren.

Het verbeteren van de data literacy vaardigheden van werknemers kost tijd en moeite, maar is het zeker waard. Door het investeren in de data literacy vaardigheden van uw medewerkers en hun begrip van bedrijfsprocessen, kunt u het volledige potentieel van uw data benutten en uw concurrentie een stap voorblijven.

Recent posts

Contact

Heeft u een vraag, idee of opmerking? Neem gerust contact met ons. Wij reageren binnen één werkdag.

Share

Verwante blogposts